Google SEO





SEO optimizasyonu için Google'ın yeni güncellemesi;

Siteniz Google Aramalarda Yer Alıyor mu?
Sitenizin Google dizininde olup olmadığını belirleyin - Sitenizin ana sayfa URL'si için bir site: araması yapın. Sonuç görürseniz dizinde yer alıyorsunuz demektir. Örneğin, bir "site:wikipedia.org" araması bu sonuçları döndürür.

Burada, başlarken web sitenizle ilgili kendinize soracağınız bazı temel sorular belirtilmiştir.
  • - Web sitem Google'da görünüyor mu?
  • - Kullanıcılara yüksek kaliteli içerik sunuyor muyum?
  • - Yerel işletmem Google'da görünüyor mu?
  • - İçeriğime tüm cihazlarda hızlı ve kolay bir şekilde erişiliyor mu?
  • - Web sitem güvenli mi?
Başlangıçla ilgili ek bilgileri http://g.co/webmasters6 adresinde bulabilirsiniz

Başlık etiketini gösteren HTML snippetBenzersiz, doğru sayfa başlıkları oluşturun

<title> etiketi hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunu bildirir. <title> etiketi, HTML dokümanının <head> bölümüne yerleştirilmelidir. Sitenizdeki her sayfa için benzersiz bir başlık oluşturmanız gerekir.




Açıklama ("description") meta etiketini kullanın

<meta></meta> açıklama etiketini gösteren HTML snippetBir sayfanın açıklama meta etiketi, Google'a ve diğer arama motorlarına sayfanın neyle ilgili olduğuna dair bir özet sağlar. Bir sayfanın başlığı birkaç kelime veya bir kelime öbeği olabilir. Buna karşılık, sayfanın açıklama meta etiketi bir veya iki cümle, hatta kısa bir paragraf olabilir. Google Search Console, herhangi bir açıklama meta etiketinin çok kısa, çok uzun veya birçok kez yinelendiği konusunda size bilgi veren kullanışlı bir HTML İyileştirmeleri raporu sağlar (aynı bilgiler, <title> etiketleri için de sunulmaktadır). <title> etiketi gibi açıklama meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> öğesi içine yerleştirilir.

Açıklama meta etiketleri ne işe yarar?

Google açıklama meta etiketlerini sayfalarınıza ilişkin snippet'ler olarak kullanabilir. Bu yüzden, açıklama meta etiketleri önemlidir. Google, bir kullanıcının sorgusuyla iyi bir şekilde eşleşirse, sayfanızın görünür metninin alakalı bir bölümünü kullanmayı da seçebilir. Bu yüzden biraz önce "kullanabilir" fiilini kullandık. Google, snippet'te kullanmak için iyi bir metin seçimi bulamazsa sayfalarınızın her birine açıklama meta etiketleri eklemeniz her zaman iyi bir uygulama olacaktır. Web Yöneticisi Merkezi Blogu'nda snippet'lerin daha iyi açıklama meta etiketleriyle iyileştirilmesi19 ve kullanıcılarınız için daha iyi snippet'lerle20 ilgili bilgilendirici yayınlar bulunmaktadır. Ayrıca, iyi başlıkların ve snippet'lerin nasıl oluşturulacağı21 ile ilgili yararlı bir Yardım Merkezi makalemiz de vardır.

Önemli metni vurgulamak için başlık etiketleri kullanın

apısal veri işaretlemesi ekleyin

Yapısal veriler22, arama motorlarının sayfalarınızda neler bulunduğunu daha iyi anlayabilmeleri amacıyla içeriğinizi arama motorlarına açıklamak için sitelerinizin sayfalarına ekleyebileceğiniz koddur. Arama motorları, bu anlayışı, içeriğinizi arama sonuçlarında yararlı (ve göze çarpan!) şekillerde görüntülemek için kullanabilir. Dolayısıyla bu, işletmeniz için doğru müşteri tipinin ilgisini çekmenize yardımcı olabilir.
Yapısal veriler kullanan, yorum yıldızlarıyla geliştirilmiş bir arama sonucunu gösteren resim.
Örneğin, bir çevrimiçi mağazanız varsa ve bağımsız bir ürün sayfasını işaretlerseniz bu, sayfanın bir bisiklet, bu bisikletin fiyatı ve müşteri yorumlarını içerdiğini anlamamıza yardımcı olur. Bu bilgileri, alakalı sorguların arama sonuçlarına ilişkin snippet'te görüntüleyebiliriz. Bunlara "zengin sonuçlar" diyoruz.

Google Arama sonuçlarındaki görünümünüzü yönetme

Sayfalarınızda doğru yapısal veriler, sayfanızı Arama sonuçlarındaki yorum yıldızları, süslü sonuçlar gibi birçok özelliğe uygun hale de getirir. Sayfanızın uygun olabileceği arama sonucu türleri galerisine bakın.28

    Site hiyerarşinizi düzenleme

    Arama motorlarının URL'leri nasıl kullandığını anlayın

    Arama motorları, bir içeriği tarayıp dizine ekleyebilmek ve kullanıcıları içeriğe yönlendirmek üzere her içerik parçası için benzersiz bir URL'ye ihtiyaç duyar. Farklı (ör. bir mağazadaki farklı ürünler) ve değiştirilmiş içeriklerin (ör. çeviriler veya bölgesel çeşitler), aramada doğru şekilde gösterilmeleri için ayrı URL'ler kullanmaları gerekir.
    URL'ler genellikle farklı birden çok bölüme ayrılır:
    protokol://anamakineadı/yol/dosyaadı?sorgudizesi#parça
    Örneğin:
    https://www.example.com/RunningShoes/Womens.htm?size=8#info
    Google, tüm web sitelerinin mümkün olduğunda https:// kullanmalarını önerir. Ana makine adı, web sitenizin barındırıldığı yerdir. Bu ana makine genellikle e-posta ile aynı alan adını kullanır. Google, "www" ve "www olmayan" sürümleri birbirinden ayırt eder (örneğin, "www.example.com" veya yalnızca "example.com"). Web sitenizi Search Console'a eklerken hem http:// hem de https:// sürümleri ile "www" ve "www olmayan" sürümlerini eklemenizi önerir.
    Yol, dosya adı ve sorgu dizesi, sunucunuzdaki hangi içeriğe erişildiğini belirler. Bu üç bölüm büyük/küçük harfe duyarlıdır; dolayısıyla, "FILE" ile "file" kullanımları farklı birer URL oluşturur. Ana makine adı ve protokol büyük/küçük harfe duyarlı değildir; yazılan bilgilerin büyük veya küçük harfli olmasının bir önemi yoktur.
    Parça (bu örnekte, "#info") genellikle tarayıcının sayfanın hangi bölümüne gideceğini tanımlar. İçeriğin kendisi genellikle parçadan bağımsız olarak aynı olduğundan, arama motorları kullanılan parça bilgisini yaygın şekilde göz ardı eder.
    Ana sayfayı gönderme yaparken ana makine adından sonra sağa eğik çizginin kullanılması, her iki kullanım da aynı içeriğe yönlendirdiği için isteğe bağlıdır ("https://example.com/" ile "https://example.com" aynıdır). Yol ve dosya adında, sağa eğik çizgi (bir dosya veya dizini işaret eden) farklı bir URL olarak görülür. Örneğin, "https://example.com/fish" ile "https://example.com/fish/" aynı değildir.

    Gezinme, arama motorları için önemlidir

    Web sitesinde gezinme, ziyaretçilerin istedikleri içeriği hızlı bir şekilde bulmalarına yardımcı olması açısından önem taşır. Arama motorlarının, web yöneticisinin önemli olduğunu düşündüğü içeriği anlamalarına da yardımcı olabilir. Google'ın arama sonuçları sayfa düzeyinde sağlanıyor olsa da, Google bir sayfanın site genelinde nasıl bir rol oynadığını da bilmek ister.
    Bir web sitesi için yararlı bir sayfa hiyerarşisi örneği.

    Gezinme sistemini planlarken ana sayfanızı esas alın

    Tüm sitelerin bir ana sayfası veya "root" sayfası vardır. Bu, genellikle sitedeki en sık ziyaret edilen sayfadır ve birçok ziyaretçi için gezinmeye başladıkları noktadır. Sitenizdeki sayfa sayısı çoksa ziyaretçilerinizin genel bir sayfadan (root sayfanızdan) daha özel içeriklerin bulunduğu sayfalara nasıl gideceklerini planlamalısınız. Belirli bir konuyla ilgili yeterince sayfanız var ve bu ilgili sayfaları açıklayan bir sayfa oluşturmak mantıklı mı olurdu (örneğin, root sayfası -> ilgili konu listesi -> belirli konu)? Birden çok kategori ve alt kategori sayfası altında sınıflandırılması gereken yüzlerce farklı ürününüz mü var?

    "İçerik haritası listeleri"ni kullanın

    İçerik haritası, ziyaretçilerin önceki bir bölüme veya root sayfasına hızla geri gitmesine olanak tanıyan sayfanın üst veya alt kısmındaki dahili bağlantı satırıdır. Birçok içerik haritasında en soldaki ilk bağlantı olarak en genel sayfa (çoğunlukla root sayfası) bulunur ve daha spesifik bölümler sağa doğru listelenir. İçerik haritalarını gösterirken içerik haritası yapısal veri işaretlemesini29 kullanmanızı öneririz.
    Geçerli sayfa hiyerarşisini gösteren bir içerik haritası listesine sahip web sitesi.

    Kullanıcılar için basit bir gezinme sayfası oluşturun

    Gezinme sayfası, web sitenizin yapısını görüntüleyen ve genellikle sitenizdeki sayfaların hiyerarşik bir listesinden oluşan basit bir sayfadır. Ziyaretçiler, sitenizde sayfaları bulma konusunda sorun yaşıyorsa bu sayfayı ziyaret edebilir. Arama motorları da sitenizdeki sayfaların iyi bir tarama kapsamını almak için bu sayfayı ziyaret edecektir, ancak esas olarak bu sayfa gerçek ziyaretçilere düşünülerek hazırlanır.

    En İyi Uygulamalar

    Doğal bir akış hiyerarşisi oluşturun
    Kullanıcıların, genel içerikten sitenizde istedikleri daha belirli içeriğe mümkün olan en kolay şekilde gitmesini sağlayın. Anlamlı durumlarda gezinme sayfaları ekleyin ve bunları etkili bir şekilde dahili bağlantı yapınızın içine yerleştirin. Sitenizdeki tüm sayfalara bağlantılar aracılığıyla ulaşılabildiğinden ve dahili bir "arama" işlevi gerektirmediklerinden emin olun. Uygun durumlarda, kullanıcıların benzer içeriği keşfetmelerini sağlamak için ilgili sayfalara bağlantı verin.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Gezinme bağlantılarından karmaşık ağlar oluşturma; örneğin, sitenizdeki her sayfayı başka bir sayfaya bağlama.
    • İçeriğinizi küçük parçalara ayırma konusunda aşırıya kaçma (bu yüzden ana sayfadan istenen içeriğe yirmi tıklamada ulaşılması).
    Gezinmek için metin kullanın
    Sitenizde sayfadan sayfaya gezinmenin büyük kısmını metin bağlantıları aracılığıyla kontrol etme, arama motorlarının sitenizi taramasını ve anlamasını kolaylaştırır. JavaScript ile bir sayfa oluştururken "href" özellik değeri olarak URL'lerle "a" öğeleri kullanın ve bir kullanıcı etkileşimini beklemek yerine, tüm menü öğelerini sayfa yüklenirken oluşturun.
    Kaçınılması gerekenler:
    Kullanıcılar için bir gezinme sayfası, arama motorları için bir site haritası oluşturun
    Kullanıcılar için sitenizin tamamına (veya yüzlerce ya da binlerce sayfanız varsa en önemli sayfalara) yönelik basit bir gezinme sayfası ekleyin. Arama motorlarının sitenizdeki yeni ve güncellenmiş sayfaları keşfettiğinden emin olmak için bir XML site haritası dosyası oluşturun ve bu dosyada, birincil içeriğin son değişiklik tarihleriyle birlikte tüm ilgili URL'leri listeleyin.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Bozuk bağlantılarla gezinme sayfasının güncelliğini kaybetmesine izin verme.
    • Sayfaların, düzenlenmeden (ör. konuya göre) yalnızca listelendiği bir gezinme sayfası oluşturma.
    Yararlı 404 sayfaları gösterin
    Kullanıcılar bazen bozuk bir bağlantıyı izleyerek veya yanlış URL'yi yazarak sitenizde var olmayan bir sayfaya gelir. Kullanıcıları nazikçe sitenizdeki çalışan bir sayfaya tekrar yönlendiren bir özel 404 sayfanızın31 olması, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilir. 404 sayfanızda büyük olasılıkla root sayfanıza bir bağlantı olabilir ve ayrıca, sitenizdeki popüler veya ilgili içeriğe bağlantılar da sağlanabilir. "Bulunamadı" hatalarına neden olan URL'lerin kaynaklarını32 bulmak için Google Search Console'u kullanabilirsiniz.
    Kaçınılması gerekenler:
    • 404 sayfalarınızı arama motorlarında dizine eklenmesine izin verme (web sunucunuzun, mevcut olmayan sayfalar istendiğinde bir 404 HTTP durum kodu verecek veya JavaScript tabanlı sitelerde, bir noindex robots meta etiketi içerecek şekilde yapılandırıldığından emin olun).
    • Robots.txt dosyası aracılığıyla 404 sayfalarının taranmasını engelleme.
    • Yalnızca "Bulunamadı", "404" gibi belirli bir mesaj sağlama veya 404 sayfasını hiç sağlamama.
    • 404 sayfalarınızda, sitenizin geri kalanıyla tutarlı olmayan bir tasarım kullanma.

    Basit URL'ler içerik bilgisini iletir

    Web sitenizdeki dokümanlar için açıklayıcı kategoriler ve dosya adları oluşturmak yalnızca sitenizin daha iyi düzenlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda içeriğinize bağlantı vermek isteyenler için daha kolay, "daha kullanışlı" URL'ler oluşturabilir. Ziyaretçiler, birkaç kelimenin tanınabildiği son derece uzun ve şifreli URL'lerden korkabilir.
    Rakamlardan oluşan ve kullanışlı olmayan ada sahip sayfanın URL
    Yukarıdaki resimde gösterilene benzer URL'ler kafa karıştırıcı olabilir ve dostça görünmeyebilir. Kullanıcılar, bunun için bir bağlantı oluştururken zorlanır.
    Kullanıcıların okuyabileceği kullanışlı sayfa adını gösteren URL.Bazı kullanıcılar, bağlantı metni olarak ilgili sayfanın URL'sini kullanıp sayfanıza bağlantı verebilir. URL'niz alakalı kelimeler içeriyorsa bu, kullanıcılara sayfayla ilgili olarak bir kimlik veya garip şekilde adlandırılmış bir parametreden daha fazla bilgi sağlar.

    URL'ler arama sonuçlarında görüntülenir

    Son olarak, bir dokümanın URL'sinin genellikle Google'daki bir arama sonucunda doküman başlığının altında görüntülendiğini unutmayın.
    Google, oldukça karmaşık olsalar bile her türden URL yapısını taramada son derece iyidir, ancak zaman harcayıp URL'lerinizi mümkün olduğunca basit hale getirmek iyi bir uygulamadır.

    En İyi Uygulamalar

    URL'lerde kelimeleri kullanın
    Sitenizin içeriği ve yapısıyla alakalı kelimeler içeren URL'ler, sitenizde gezinen kullanıcılara daha dostça görünür.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Gereksiz parametreler ve oturum kimlikleri içeren uzun URL'ler kullanma.
    • "page1.html" gibi genel sayfa adları seçme.
    • "baseball-cards-baseball-cards-baseballcards.htm" gibi aşırı sayıda anahtar kelime kullanma.
    Basit bir dizin yapısı oluşturun
    İçeriğinizi iyi bir şekilde düzenleyen ve ziyaretçilerin, sitenizin neresinde olduklarını bilmelerini kolaylaştıran bir dizin yapısı kullanın. Bir URL'de bulunan içerik türünü belirtmek için dizin yapınızı kullanmaya çalışın.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Alt dizinleri derin bir şekilde iç içe yerleştirme; örneğin, ".../dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html".
    • İçindeki içerikle ilişkisi olmayan dizin adları kullanma.
    Bir dokümana ulaşmak için URL sürümü sağlayın
    Bazı kullanıcıların URL'nin bir sürümüne diğerlerinin de başka bir sürümüne bağlantı vermelerini (böyle bir durum söz, konusu içeriğin itibarını URL'ler arasında bölebilir) engellemek için yapıda ve sayfalarınızın dahili bağlantılarında tek bir URL kullanıp aynı URL'ye başvuruda bulunmaya ağırlık verin. Kullanıcıların aynı içeriğe birden çok URL üzerinden eriştiklerini belirlerseniz, tercih edilmeyen URL'lerden asıl URL'ye bir 301 yönlendirmesi33 ayarlamak bu durum için iyi bir çözüm olur. Yönlendirme yapamazsanız standart URL veya rel="canonical"34 bağlantı öğesini de kullanabilirsiniz.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Alt dizinlerden ve root dizininden aynı içeriğe erişen sayfalara sahip olma; örneğin, "alanadı.com/sayfa.html" ve "alt.alanadı.com/sayfa.html".

    İçeriğinizi optimize etme

    Sitenizi ilginç ve yararlı hale getirin

    Çekici ve yararlı içerik oluşturmak muhtemelen web sitenizi, burada tartışılan diğer tüm faktörlerden çok daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar, gördüklerinde iyi içeriği anlarlar ve büyük olasılıkla diğer kullanıcıları da o içeriğe yönlendirmek isterler. Bu, blog yayınları, sosyal medya hizmetleri, e-postalar, forumlar veya diğer araçlarla olabilir.
    Organik veya ağızdan ağıza anlatılanlar hem kullanıcılar hem de Google tarafında sitenizin itibarını oluşturmaya yardımcı olur ve bunun kaliteli içerik olmadan gerçekleşmesi nadir görülen bir durumdur.
    İlginç yeni içerik oluşturma, diğer web sitelerinden bağlantılar oluşturabilir.

    Okuyucularınızın ne istediklerini bilin (ve onlara verin)

    Bir kullanıcının içeriğinizde bir bölümü bulmak için arayabileceği kelimeleri düşünün. Konuyla ilgili çok şey bilen kullanıcılar, arama sorgularında konuyla yeni ilgilenenlerden farklı anahtar kelimeler kullanabilirler. Örneğin, uzun süredir futbolsever olan bir kişi Fédération Internationale de Football Association'ın kısaltması olan [fifa] için arama yaparken, yeni bir futbolsever [futbol playoff'ları] gibi daha genel bir sorgu kullanabilir. İçeriğinizi yazarken arama davranışındaki bu farklılıkların tahmin edilmesi ve dikkate alınması (anahtar kelime öbeklerinin iyi bir karışımının kullanılması) olumlu sonuçlar sağlayabilir. Google AdWords, yeni anahtar kelime varyasyonlarını keşfetmenize ve her anahtar kelime için yaklaşık arama hacmine bakmanıza yardımcı olan kullanışlı bir Anahtar Kelime Planlayıcı35 sunar. Ayrıca, Google Search Console, sitenizin göründüğü en popüler arama sorgularını ve en çok kullanıcıyı sitenize yönlendiren aramaları Arama Analizi Raporu'nda36 sağlar.
    Başka hiçbir sitenin sunmadığı yeni, faydalı bir hizmet oluşturmayı düşünün. Ayrıca, orijinal bir araştırma metni yazabilir, heyecan verici bir haber makalesi hazırlayabilir veya benzersiz kullanıcı tabanınızdan yararlanabilirsiniz. Diğer sitelerde, bunları yapacak kaynaklar veya uzmanlık bulunmayabilir.

    En İyi Uygulamalar

    Okunması kolay metin yazın
    Kullanıcılar, iyi yazılmış ve takip edilmesi kolay içerikten keyif alır.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Çok sayıda yazım ve dil bilgisi hatası olan özensiz metinler yazma.
    • Uyumsuz veya kötü yazılmış içerik.
    • Metin ağırlıklı içerikteki yazıları resim ve videolara yerleştirme: Kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bu içeriği okuyamaz.
    Konularınızı açık bir şekilde düzenleyin
    Sayfayı, ziyaretçilerin bir içeriğin nerede başlayıp nerede bittiğini kolayca anlayabilecekleri şekilde düzenlemek her zaman yararlıdır. İçeriğinizi mantıksal parçalar veya bölümler halinde ayırmak, kullanıcıların istedikleri içeriği daha hızlı bulmalarına yardımcı olur.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Değişikik konularda büyük miktarlarda metinleri paragraf, alt başlık veya düzen ayrımı olmadan bir sayfada toplama.
    Yeni, benzersiz içerik oluşturun
    Yeni içerik yalnızca mevcut ziyaretçi tabanınızın geri gelmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bunlara yeni ziyaretçilerin katılmasını da sağlar.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Mevcut içeriği, kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde farklı bir biçimde tekrarlama (hatta kopyalama).
    • Siteniz genelinde aynı içeriğin tamamını veya büyük bölümünü yineleme.
    • Yinelenen içerik hakkında daha fazla bilgi edinin37
    İçeriği arama motorları için değil, kullanıcılarınız için optimize edin
    Sitenizi ziyaretçilerinizin gereksinimlerine göre tasarlarken arama motorlarının sitenize kolayca erişebileceklerinden emin olmak genellikle pozitif sonuçlar doğurur.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Arama motorlarını hedefleyen ancak kullanıcılar için can sıkıcı veya anlamsız olan çok sayıda gereksiz anahtar kelimeler ekleme.
    • Kullanıcılara çok az değer katan, "bu sayfaya ulaşırken sık sık yapılan yazım hataları" gibi metin bloklarına sahip olma.
    • Metni arama motorlarına görüntülerken yanıltıcı bir şekilde kullanıcılardan gizleme38.

    Bağlantıları akıllıca kullanın

    İyi bağlantı metni yazın

    Bağlantı metni, bir bağlantı içindeki görünen metindir. Bu metin, kullanıcılara ve Google'a bağlantı verdiğiniz sayfayla ilgili bir şeyler bildirir. Sayfanızdaki bağlantılar dahili (sitenizdeki diğer sayfaları işaret ediyor) veya harici (diğer sitelerdeki içeriğe yönlendiriyor) olabilir. Her iki durumda da, bağlantı metniniz ne kadar iyi olursa kullanıcıların bağlantı verdiğini sayfaya gitmesi ve Google'ın o sayfanın neyle ilgili olduğunu anlaması o kadar kolay olur.
    Sitenizde yararlı bağlantı metni öneren şema.
    Uygun bağlantı metniyle, kullanıcılar ve arama motorları bağlantı verilen sayfaların ne içerdiğini kolayca anlayabilir.

    En İyi Uygulamalar

    Açıklayıcı metin seçin
    Bir bağlantı için kullandığınız bağlantı metni, en azından bağlantı verilen sayfanın neyle ilgili olduğu konusunda temel fikir sağlamalıdır.
    Kaçınılması gerekenler:
    • "Sayfa", "makale" veya "burayı tıklayın" gibi genel bir bağlantı metni yazma.
    • Konu dışı veya bağlantı verilen sayfanın içeriğiyle ilişkisi olmayan metin kullanma.
    • Çoğu durumda, bağlantı metni olarak sayfanın URL'sini kullanma (bununla birlikte, yeni bir web sitesini tanıtma veya yeni bir web sitesine gönderme yapma gibi meşru kullanımları da vardır).
    Kısa metin yazın
    Genellikle birkaç kelime veya kısa bir kelime öbeğinden oluşan, uzun olmayan ancak açıklayıcı metin yazmayı hedefleyin.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Uzun bağlantı metni yazma (ör. uzun bir cümle veya kısa bir paragraf metni).
    Bağlantıları kolayca bulunacakları şekilde biçimlendirin
    Kullanıcıların normal metin ile bağlantı metnini kolayca ayırt edebilmelerini sağlayın. Kullanıcılarınız bağlantıları gözden kaçırır veya yanlışlıkla tıklarsa içeriğiniz daha az yararlı hale gelir.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Bağlantıları tıpkı normal metinler gibi gösteren CSS veya metin stili kullanma.
    Dahili bağlantılar için de bağlantı metni kullanma seçeneğini değerlendirin
    Bağlantı oluşturmayı genellikle dışarıdaki web sitelerini işaret etme olarak düşünebilirsiniz, ancak dahili bağlantılar için kullanılan bağlantı metnine daha fazla dikkat etmek, kullanıcıların ve Google'ın sitenizde daha iyi gezinmelerine yardımcı olabilir.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Yalnızca arama motorları için hazırlanmış aşırı miktarda anahtar kelime dolu veya uzun bağlantı metni kullanma.
    • Kullanıcının sitede gezinmesine yardımcı olmayacak gereksiz bağlantılar oluşturma.

    Kime bağlantı verdiğinize dikkat edin

    Siteniz bir başka siteye bağlantı verdiğinizde, sitenizin itibarının bir kısmını o siteye verebilirsiniz. Bazen kullanıcılar, sizin yorum bölümlerinize veya mesaj panolarınıza kendi sitelerinin bağlantılarını ekleyerek bundan yararlanabilir. Bazen de bir siteden negatif bir şekilde söz edebilir ve bu yüzden itibarınızın o siteye verilmesini istemezsiniz. Örneğin, yorum spam'ı konusunda bir blog yayını yazdığınızı ve yakın zamanda blogunuzda spam olarak yorum yapan bir sitenin adını vermek istediğinizi düşünün. Diğer kullanıcıları o site konusunda uyarmak istediğiniz için içeriğinize sitenin bağlantısını eklersiniz; ancak, siteye bağlantınız nedeniyle itibarınızın bir kısmının verilmesini kesinlikle istemezsiniz. Bu, tam da nofollow özelliğinin kullanılacağı yerdir.
    “nofollow" özelliğinin kullanışlı olabileceği bir başka örnek de widget bağlantılarıdır. Sitenizin deneyimini zenginleştirmek ve kullanıcıları çekmek için bir üçüncü tarafın widget'ını kullanıyorsanız, widget'la birlikte sitenize yerleştirmeyi amaçlamadığınız herhangi bir bağlantı içerip içermediğini kontrol edin. Bazı widget'lar, sitenize, içerik seçiminiz olmayan ve bir web yöneticisi olarak kontrol edemediğiniz bağlantı metni içeren bağlantılar ekleyebilir. Bu tür istenmeyen bağlantıları widget'tan kaldırmak mümkün olmazsa bunları her zaman için "nofollow" değeriyle devre dışı bırakabilirsiniz. Sağladığınız işlevsellik veya içerik için bir widget oluşturuyorsanız varsayılan kod snippet'indeki bağlantılara nofollow değerini eklediğinizden emin olun.
    Son olarak, bir sayfadaki tüm bağlantılara nofollow eklemeyi düşünüyorsanız, sayfanın <head> etiketinin içine <meta name="robots" content="nofollow"> etiketini koyabilirsiniz. Robots meta etiketi hakkında daha fazla bilgiyi Web Yöneticisi Blogu'nda39 bulabilirsiniz.

    Yorum spam'ı ile "nofollow" değerini kullanarak mücadele edin

    Bir bağlantının "rel" özelliğinin "nofollow" değerine ayarlanması, Google'a sitenizdeki belirli bağlantıların izlenmemesi veya sayfanızın itibarının bağlantı verilen sayfalara aktarılmaması gerektiğini bildirir. Bir bağlantının izlenmemesi, burada gösterildiği gibi bağlantının bağlantı etiketi içine rel="nofollow" öğesinin eklenmesi anlamına gelir:
    <a href="http://www.example.com" rel="nofollow">Bağlantı metni burada olacak</a>
    Bu ne zaman faydalı olur? Sitenizde herkesin yorum yapabildiği bir blog varsa, bu yorumlarda geçen bağlantılar itibarınızı, rahatça garanti veremeyebileceğiniz sayfalara geçirebilir. Sayfalardaki blog yorum alanları, yorum spam'ına son derece açıktır. Kullanıcı tarafından eklenen bu bağlantıların izlenmemesi, sayfanızın zor kazanılmış itibarını spam yapan bir siteye vermemenizi sağlar.
    Harici bağlantılar içeren bir kullanıcı yorumunun çizimi.

    Yorum sütunların ve mesaj panolarına otomatik olarak "nofollow" değerini ekleyin

    Birçok blog oluşturma yazılım paketi kullanıcı yorumlarına otomatik olarak nofollow ekler; bunu yapmayan paketler de büyük olasılıkla bunu yapacak şekilde manuel olarak düzenlenebilir. Bu tavsiye, sitenizin ziyaretçi defterleri, forumlar, shout-board'lar, yönlendiren girişleri gibi kullanıcı tarafından oluşturulmuş içeriğin bulunabileceği diğer alanları için de geçerlidir. Üçüncü tarafların eklediği bağlantılara garanti vermek istiyorsanız (örneğin, sitenizde bir yorumcuya güveniyorsanız) bağlantılarda nofollow kullanmanıza gerek yoktur; bununla birlikte, Google'ın spam oluşturduğunu düşündüğü sitelere bağlantı vermek, kendi sitenizin itibarını olumsuz etkileyebilir. Web Yöneticisi Yardım Merkezi'nde CAPTCHA kullanma ve yorum denetlemeyi açma gibi yöntemlerle yorum spam'ını önlemeye ilişkin daha fazla ipucu40 bulabilirsiniz.
    CAPTCHA pop-up

    Resimlerinizi optimize etme

    "alt" özelliğini kullanın

    Resimler için açıklayıcı bir dosya adı ve alt özelliği açıklaması sağlayın. Bir resim herhangi bir nedenle gösterilemediğinde "alt" özelliği, ilgili resim için alternatif metin belirtmenize olanak tanır.
    Bir resim için iyi bir alt metnin faydasını gösteren çizim.
    Bu özellik neden kullanılmalıdır? Bir kullanıcı, sitenizi ekran okuyucu gibi yardımcı teknolojileri kullanarak görüntülüyorsa alt özelliğinin içeriği, resimle ilgili bilgi sağlar.
    Bir başka neden de bir resmi bağlantı olarak kullanıyorsanız o resme ilişkin alt metninin, metin bağlantısındaki bağlantı metnine benzer şekilde işlenmesidir. Yine de, sitenizde gezinmek için metin bağlantılarını kullanabiliyorsanız, aynı amaç için çok sayıda resim bağlantısı kullanmanızı önermeyiz. Son olarak, resim dosya adlarınızı ve alt metnini optimize etmek Google Görsel Arama gibi resim arama projelerinin resimlerinizi daha iyi anlamasını kolaylaştırır.

    En İyi Uygulamalar

    Kısa ancak açıklayıcı dosya adları ve alt metinleri kullanın
    Optimizasyon için hedeflenen sayfanın diğer birçok bölümü gibi dosya adları ve alt metni için de en iyi uygulama bunların kısa ancak açıklayıcı olmalarıdır.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Mümkün olduğunda "image1.jpg", "pic.gif", "1.jpg" gibi genel dosya adları kullanma; sitenizde binlerce resim varsa, resim adlandırmayı otomatikleştirme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
    • Aşırı uzun dosya adları yazma.
    • alt metnine anahtar kelimeleri doldurma veya cümleleri bütün halinde kopyalayıp yapıştırma.
    Resimleri bağlantı olarak kullanırken alt metni sağlayın
    Bir resmi bağlantı olarak kullanmaya karar verirseniz alt metnini doldurmak, Google'ın bağlantı verdiğiniz sayfayı daha fazla anlamasına yardımcı olur. Bunu, bir etin bağlantısı için bağlantı metni yazmak gibi düşünün.
    Kaçınılması gerekenler:
    • Spam olarak kabul edilecek düzeyde, aşırı uzun alt metni yazma.
    • Sitenizin gezinmesinde yalnızca resim bağlantıları kullanma.

    Arama motorlarının resimlerinizi bulmasına yardımcı olun

    Resim site haritası41, Googlebot'a sitenizde bulduğu resimlerle ilgili daha fazla bilgi sağlayabilir. Bu, resimlerinizin Görsel Arama sonuçlarında bulunma olasılığını artırır. Bu dosyanın yapısı, web sayfalarınıza ilişkin XML site haritası dosyasına benzerdir.

    Standart resim biçimlerini kullanın

    Yaygın şekilde desteklenen dosya türlerini kullanın. Çoğu tarayıcı JPEG, GIF, PNG, BMP ve WebP resim biçimlerini destekler. Dosya türüyle eşleşen bir dosya adı uzantınızın olması da iyi bir fikirdir.

      Sitenizi mobil uyumlu yapma

      Dünya mobile geçti. Çoğu kişi, bir mobil cihaz kullanarak Google'da arama yapıyor. Bir sayfanın masaüstü sürümünün mobil bir cihazdan görüntülenmesi ve kullanılması zor olabilir. Sonuç olarak, mobil kullanıma hazır bir sitenizin olması çevrimiçi varlığınız için kritik öneme sahiptir. Aslında, 2016'nın sonlarından itibaren Google sıralama, yapısal verileri ayrıştırma ve snippet'ler oluşturma için öncelikli olarak site içeriğinin mobil sürümünü kullanma denemelerine başladı42.
      Cihazlar arasındaki farkı anlama
      • Akıllı telefon: Bu dokümanda, “mobil” veya “mobil cihazlar” deyimi Android çalıştıran cihazları, iPhone veya Windows Phone gibi akıllı telefonları ifade eder. Mobil tarayıcılar HTML5 özelliklerinin büyük bir kısmını oluşturabilmeleri açısından masaüstü tarayıcılara benzerler, ancak ekran boyutları daha küçüktür ve çoğu durumda, varsayılan yönleri dikeydir.
      • Tablet: Tabletleri kendi özel sınıfında cihazlar olarak değerlendiririz ve mobil cihazlardan söz ettiğimizde genellikle tabletleri bu tanıma dahil etmeyiz. Tabletler daha büyük ekranlara sahiptir. Yani tablet için iyileştirilmiş içerikler sunmadığınız takdirde, kullanıcıların sitenizi akıllı telefon tarayıcısındaki gibi değil, masaüstü tarayıcılarındaki gibi görmek isteyeceğini varsayabiliriz.
      • Multimedya özellikli telefon: Bunlar, XHTML standartlarını karşılayacak biçimde kodlanmış sayfaları oluşturabilen, HTML5 İşaretleme ve JavaScript/ECMAscript destekleyen, ancak HTML5 standardındaki bazı uzantı API'lerini desteklemeyebilen tarayıcılara sahip telefonlardır. Bu genellikle akıllı telefon sınıfında olmayan çoğu 3G özellikli telefonlardaki tarayıcıyı belirtir.
      • Özellikli telefonlar: Bu telefonlarda, tarayıcıların standart HTML kullanılarak kodlanmış web sayfalarını oluşturma yeteneği yoktur. Buna, sadece cHTML (iMode), WML, XHTML-MP vb. oluşturabilen tarayıcılar da dahildir.
      Önerilerimiz akıllı telefonlara yönelik olmakla birlikte, multimedya ve özellikli telefon sitesi sahipleri de uygun olduğunu düşündükleri durumlarda aynı önerileri uygulamalıdır.

      Mobil strateji belirleyin

      Web sitenizi mobil kullanıma hazır yapmanın birden çok yolu vardır ve Google, farklı uygulama yöntemlerini destekler:
      Mobil kullanıma hazır bir site oluşturduktan sonra, sitenizdeki sayfaların Google Arama sonuç sayfalarında "Mobil uyumlu" etiketiyle gösterilmesi için gerekli ölçütleri karşılayıp karşılamadığını Google'ın Mobil uyumluluk testiyle46 kontrol edebilirsiniz. Sitenizi etkileyen mobil kullanılabilirlik sorunlarını düzeltmek için Search Console Mobil Kullanılabilirlik raporuna47 da göz atabilirsiniz.
      Sitenizde birden çok sayfada çok fazla statik içerik yayınlanıyorsa (blog yayınları veya ürün açılış sayfaları gibi) bunu AMP48(Accelerated Mobile Pages) kullanarak uygulama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bu, sitenizin hem hızlı hem de kullanıcı dostu kalmasını ve aralarında Google Arama'nın da bulunduğu çeşitli platformlarda daha da hızlandırılabilmesini sağlayan özel bir HTML biçimidir.

      Mobil siteleri, doğru biçimde dizine eklenebilecek şekilde yapılandırın

      Mobil sitenizi oluşturmak için seçtiğiniz yapılandırmadan bağımsız olarak, dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır:
      1. Dinamik Sunum kullanıyorsanız veya ayrı bir mobil siteniz varsa bir sayfa mobil kullanım için biçimlendirildiğinde (veya mobil kullanım için biçimlendirilmiş bir eşdeğer sayfası olduğunda), Google'ın bunu anlamasını sağlayın. Böylece Google, arama sonuçlarında içeriğinizi, mobil arama yapanlara doğru olarak sunabilir.
      2. Duyarlı Web Tasarımı kullanıyorsanız tarayıcıya, içeriği nasıl ayarlayacağını bildirmek için meta name="viewport" etiketini kullanın. Dinamik Sunum kullanıyorsanız kullanıcı aracısına bağlı değişikliklerinizi bildirmek için Vary HTTP üst bilgisini kullanma. Ayrı URL'ler kullanıyorsanız iki URL arasındaki ilişkiyi <link> etiketinde rel="canonical" ve rel="alternate" öğeleriyle bildirin.
      3. Kaynaklarınızı taranabilir olarak tutun. Sayfa kaynaklarının engellenmesi, web sitenizin Google'a verilen resminin eksik olmasına neden olabilir. Bu durum genellikle robots.txt dosyanız sayfa kaynaklarınızın bazılarına veya tamamına erişimi engellediğinde ortaya çıkar. Googlebot bir sayfanın CSS, JavaSript veya resimler gibi kaynaklarına erişemezse sayfanın bir mobil tarayıcı ile iyi görünecek ve çalışacak biçimde oluşturulduğunu tespit edemeyebiliriz. Başka bir deyişle, sayfanın "mobil uyumlu" olduğunu tespit edemeyebilir ve dolayısıyla mobil arama yapanlara sayfayı doğru biçimde sunamayabiliriz.
      4. Oynatılamayan videoları öne çıkarmak gibi mobil ziyaretçilerin canını sıkan yaygın hatalardan sakının (ör. sayfada önemli bir içerik olarak Flash video kullanımı).
      5. Kötü bir arama deneyimi yaşatan mobil sayfaların sıralaması düşürülebilir veya bu sayfalar mobil arama sonuçlarında bir uyarıyla görüntülenebilir. Bu, mobil ortamda kullanıcı deneyimini engelleyen tam sayfa geçiş reklamlarını49 içerir ancak bununla sınırlı değildir.
      6. Tüm cihazlarda tam işlevsellik sağlayın. Mobil kullanıcılar, web sitenizin diğer tüm cihazlarda desteklediği işlevselliği (ör. yorum yapma ve ödeme yapma) ve içeriği mobil cihazlarda da desteklemesini bekler. Metin içeriğine ek olarak, tüm önemli resimlerin ve videoların yerleşik olduğundan ve mobil cihazlarda bunlara erişilebildiğinden emin olun. Arama motorları için sayfaların tüm sürümlerinde tüm yapısal verileri ve diğer meta verileri (başlıklar, açıklamalar, bağlantı öğeleri ve diğer meta etiketler gibi) sağlayın.
      7. Masaüstü sitenizde bulunan yapısal verilerin, resimlerin, videoların ve meta verilerin mobil sitenizde de yer aldığından emin olun.

      En İyi Uygulamalar

      • Google'ın, web sitenizin mobil cihazlarda iyi çalıştığını düşünüp düşünmediğini görmek için mobil sayfalarınızı Mobil Uyumluluk Testi50 ile test edin.
      • Mobil sayfalarınız için ayrı URL'ler kullanıyorsanız yönlendirmenin tanındığını ve taranabilir olduğunu onaylayabilmeniz için hem mobil hem de masaüstü URL'lerini test ettiğinizden emin olun.

      Web sitenizi tanıtma

      Kullanıcılar içeriğinizi arama veya diğer yollarla keşfedip bağlantı verdikçe sitenize verilen bağlantıların çoğu kademeli olarak artar; bununla birlikte, Google, içeriğinize verdiğiniz yoğun emeği başkalarının da bilmesini istemenizi anlamaktadır. Yeni içeriğinizi etkili bir şekilde tanıtmak, aynı konuyla ilgilenen kullanıcılar tarafından daha hızlı keşfedilmesini sağlar. Bu dokümanda ele alınan çoğu noktada olduğu gibi, bu önerilerin uygulanmasında aşırıya kaçılması gerçekte sitenizin itibarına zarar da verebilir.
      Eklediğiniz yeni içeriği ziyaretçi tabanınıza duyurmak için kendi sitenize koyduğunuz bir blog yayını, yeni içerik veya hizmetlerin duyurulması için çok etkili bir yoldur. Sitenizi veya RSS özet akışınızı takip eden diğer web yöneticileri de haberi alabilir.
      Şirketinizin veya sitenizin çevrimdışı tanıtımıyla uğraşmanız da faydalı olabilir. Örneğin, bir işletme siteniz varsa kartvizitleriniz, antet, afişler gibi ortamlarda sitenizin URL'sinin yer aldığından olun. Müşterilere posta yoluyla yinelenen bültenler göndererek de şirket web sitenizdeki yeni içeriği haber verebilirsiniz.
      Yerel bir işletme işletiyorsanız bilgilerinin Google Benim İşletmem'e52 eklenmesi, müşterilerin Google Haritalar ve web aramasından size ulaşmasına yardımcı olur.
      Fiziksel mağazalar için zengin sonuçlar gösteren örnek Google Arama sonucu.

      En İyi Uygulamalar

      Sosyal medya sitelerini tanıyın
      Kullanıcı etkileşimi ve paylaşıma dayalı siteler, bir konuya ilgi duyan kullanıcı gruplarını alakalı içerikle eşleştirilmesini kolaylaştırmıştır.
      Kaçınılması gerekenler:
      • Oluşturduğunuz her yeni, küçük içerik parçasını tanıtmaya çalışma; büyük, ilginç öğeleri tanıtmaya çalışın.
      • İçeriğinizin, bu hizmetlerin en üst sırasına yapay olarak yükseltildiği düzenlere dahil olma53.
      Sitenizle ilgili topluluktaki kullanıcılara ulaşın
      Büyük olasılıkla, sizinkine benzer konuları ele alan çok sayıda site vardır. Bu sitelerle iletişim kurmak genellikle faydalı olur. Sitenizde veya topluluğunuzda yer bulan popüler konular, içerik veya iyi bir topluluk kaynağı oluşturmak için yeni düşünceleri ateşleyebilir.
      Kaçınılması gerekenler:
      • Konunuzla ilgili tüm sitelere spam nitelikli bağlantı istekleri gönderme.
      • PageRank alma amacıyla başka bir siteden bağlantılar satın alma.

      Arama performansınızı ve kullanıcı davranışını analiz etme

      Arama performansınızı analiz etme

      Google'ın da aralarında bulunduğu büyük arama motorları, web yöneticilerinin ilgili arama motorundaki performansını analiz etmeleri için ücretsiz araçlar sağlar. Google için bu araç Search Console'dur54.
      Search Console iki önemli kategoride bilgi sağlar: Google içeriğimi bulabilir mi? Google Arama sonuçlarındaki performansım nasıl?
      Search Console'u kullanmanız sitenizin ayrıcalıklı bir şekilde işlem görmesine yardımcı olmaz; ancak, giderildiklerinde sitenizin arama sonuçlarında daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilecek sorunları tanımlamanıza yardımcı olabilir.
      Bu hizmet ile web yöneticileri şunları yapabilir:
      • Googlebot'un bir sitede tarama sorunları yaşadığı bölümleri görme
      • Site haritalarını test etme ve gönderme
      • Robots.txt dosyalarını analiz etme veya oluşturma
      • Googlebot'un önceden taradığı URL'leri kaldırma
      • Tercih ettiğiniz alanı belirtme
      • Başlık ve açıklama meta etiketleriyle ilgili sorunları tanımlama
      • Bir siteye ulaşmak için en fazla kullanılan aramaları anlama
      • Googlebot'un sayfaları nasıl gördüğüne göz atma
      • Kalite yönergeleri ihlalleri ile ilgili bildirimler alma ve sitenin yeniden değerlendirilmesi için istekte bulunma
      Microsoft'un Bing Web Yöneticisi Araçları55 da web yöneticileri için ücretsiz araçlar sunmaktadır.

      Sitenizdeki kullanıcı davranışını analiz etme

      Google Search Console veya diğer hizmetleri kullanarak sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini iyileştirdiyseniz büyük olasılıkla sitenize gelen trafiği merak ediyorsunuzdur. Google Analytics gibi web analizi programları, bu tür analizleri elde etmek için kullanabileceğiniz değerli kaynaklardır. Bu programları şu amaçlarla kullanabilirsiniz:
      • Kullanıcıların sitenize nasıl geldikleri ve sitenizdeki davranışlarıyla ilgili analiz elde etme
      • Sitenizdeki en popüler içeriği keşfetme
      • Sitenizde yaptığınız optimizasyonların etkisini ölçme; örneğin, başlık ve açıklama meta etiketlerini değiştirmeniz arama motorlarından gelen trafiği iyileştirdi mi?
      İleri düzey kullanıcılar için bir analiz paketinin sağladığı bilgiler, sunucu günlük dosyalarınızdaki verilerle birleştiğinde, ziyaretçilerin dokümanlarınızla etkileşimi konusunda daha da kapsamlı bilgiler sağlayabilir (arama yapanların sitenizi bulmak için kullanmış olabileceği ek anahtar kelimeler gibi).

      Google Arama sonuçlarındaki görünümünüzü yönetme

      Sayfalarınızda doğru yapısal veriler, sayfanızı Arama sonuçlarındaki yorum yıldızları, süslü sonuçlar gibi birçok özelliğe uygun hale de getirir. Sayfanızın uygun olabileceği arama sonucu türleri galerisine bakın.28

        Site hiyerarşinizi düzenleme

        Arama motorlarının URL'leri nasıl kullandığını anlayın

        Arama motorları, bir içeriği tarayıp dizine ekleyebilmek ve kullanıcıları içeriğe yönlendirmek üzere her içerik parçası için benzersiz bir URL'ye ihtiyaç duyar. Farklı (ör. bir mağazadaki farklı ürünler) ve değiştirilmiş içeriklerin (ör. çeviriler veya bölgesel çeşitler), aramada doğru şekilde gösterilmeleri için ayrı URL'ler kullanmaları gerekir.
        URL'ler genellikle farklı birden çok bölüme ayrılır:
        protokol://anamakineadı/yol/dosyaadı?sorgudizesi#parça
        Örneğin:
        https://www.example.com/RunningShoes/Womens.htm?size=8#info
        Google, tüm web sitelerinin mümkün olduğunda https:// kullanmalarını önerir. Ana makine adı, web sitenizin barındırıldığı yerdir. Bu ana makine genellikle e-posta ile aynı alan adını kullanır. Google, "www" ve "www olmayan" sürümleri birbirinden ayırt eder (örneğin, "www.example.com" veya yalnızca "example.com"). Web sitenizi Search Console'a eklerken hem http:// hem de https:// sürümleri ile "www" ve "www olmayan" sürümlerini eklemenizi önerir.
        Yol, dosya adı ve sorgu dizesi, sunucunuzdaki hangi içeriğe erişildiğini belirler. Bu üç bölüm büyük/küçük harfe duyarlıdır; dolayısıyla, "FILE" ile "file" kullanımları farklı birer URL oluşturur. Ana makine adı ve protokol büyük/küçük harfe duyarlı değildir; yazılan bilgilerin büyük veya küçük harfli olmasının bir önemi yoktur.
        Parça (bu örnekte, "#info") genellikle tarayıcının sayfanın hangi bölümüne gideceğini tanımlar. İçeriğin kendisi genellikle parçadan bağımsız olarak aynı olduğundan, arama motorları kullanılan parça bilgisini yaygın şekilde göz ardı eder.
        Ana sayfayı gönderme yaparken ana makine adından sonra sağa eğik çizginin kullanılması, her iki kullanım da aynı içeriğe yönlendirdiği için isteğe bağlıdır ("https://example.com/" ile "https://example.com" aynıdır). Yol ve dosya adında, sağa eğik çizgi (bir dosya veya dizini işaret eden) farklı bir URL olarak görülür. Örneğin, "https://example.com/fish" ile "https://example.com/fish/" aynı değildir.

        Gezinme, arama motorları için önemlidir

        Web sitesinde gezinme, ziyaretçilerin istedikleri içeriği hızlı bir şekilde bulmalarına yardımcı olması açısından önem taşır. Arama motorlarının, web yöneticisinin önemli olduğunu düşündüğü içeriği anlamalarına da yardımcı olabilir. Google'ın arama sonuçları sayfa düzeyinde sağlanıyor olsa da, Google bir sayfanın site genelinde nasıl bir rol oynadığını da bilmek ister.
        Bir web sitesi için yararlı bir sayfa hiyerarşisi örneği.

        Gezinme sistemini planlarken ana sayfanızı esas alın

        Tüm sitelerin bir ana sayfası veya "root" sayfası vardır. Bu, genellikle sitedeki en sık ziyaret edilen sayfadır ve birçok ziyaretçi için gezinmeye başladıkları noktadır. Sitenizdeki sayfa sayısı çoksa ziyaretçilerinizin genel bir sayfadan (root sayfanızdan) daha özel içeriklerin bulunduğu sayfalara nasıl gideceklerini planlamalısınız. Belirli bir konuyla ilgili yeterince sayfanız var ve bu ilgili sayfaları açıklayan bir sayfa oluşturmak mantıklı mı olurdu (örneğin, root sayfası -> ilgili konu listesi -> belirli konu)? Birden çok kategori ve alt kategori sayfası altında sınıflandırılması gereken yüzlerce farklı ürününüz mü var?

        "İçerik haritası listeleri"ni kullanın

        İçerik haritası, ziyaretçilerin önceki bir bölüme veya root sayfasına hızla geri gitmesine olanak tanıyan sayfanın üst veya alt kısmındaki dahili bağlantı satırıdır. Birçok içerik haritasında en soldaki ilk bağlantı olarak en genel sayfa (çoğunlukla root sayfası) bulunur ve daha spesifik bölümler sağa doğru listelenir. İçerik haritalarını gösterirken içerik haritası yapısal veri işaretlemesini29 kullanmanızı öneririz.
        Geçerli sayfa hiyerarşisini gösteren bir içerik haritası listesine sahip web sitesi.

        Kullanıcılar için basit bir gezinme sayfası oluşturun

        Gezinme sayfası, web sitenizin yapısını görüntüleyen ve genellikle sitenizdeki sayfaların hiyerarşik bir listesinden oluşan basit bir sayfadır. Ziyaretçiler, sitenizde sayfaları bulma konusunda sorun yaşıyorsa bu sayfayı ziyaret edebilir. Arama motorları da sitenizdeki sayfaların iyi bir tarama kapsamını almak için bu sayfayı ziyaret edecektir, ancak esas olarak bu sayfa gerçek ziyaretçilere düşünülerek hazırlanır.

        En İyi Uygulamalar

        Doğal bir akış hiyerarşisi oluşturun
        Kullanıcıların, genel içerikten sitenizde istedikleri daha belirli içeriğe mümkün olan en kolay şekilde gitmesini sağlayın. Anlamlı durumlarda gezinme sayfaları ekleyin ve bunları etkili bir şekilde dahili bağlantı yapınızın içine yerleştirin. Sitenizdeki tüm sayfalara bağlantılar aracılığıyla ulaşılabildiğinden ve dahili bir "arama" işlevi gerektirmediklerinden emin olun. Uygun durumlarda, kullanıcıların benzer içeriği keşfetmelerini sağlamak için ilgili sayfalara bağlantı verin.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Gezinme bağlantılarından karmaşık ağlar oluşturma; örneğin, sitenizdeki her sayfayı başka bir sayfaya bağlama.
        • İçeriğinizi küçük parçalara ayırma konusunda aşırıya kaçma (bu yüzden ana sayfadan istenen içeriğe yirmi tıklamada ulaşılması).
        Gezinmek için metin kullanın
        Sitenizde sayfadan sayfaya gezinmenin büyük kısmını metin bağlantıları aracılığıyla kontrol etme, arama motorlarının sitenizi taramasını ve anlamasını kolaylaştırır. JavaScript ile bir sayfa oluştururken "href" özellik değeri olarak URL'lerle "a" öğeleri kullanın ve bir kullanıcı etkileşimini beklemek yerine, tüm menü öğelerini sayfa yüklenirken oluşturun.
        Kaçınılması gerekenler:
        Kullanıcılar için bir gezinme sayfası, arama motorları için bir site haritası oluşturun
        Kullanıcılar için sitenizin tamamına (veya yüzlerce ya da binlerce sayfanız varsa en önemli sayfalara) yönelik basit bir gezinme sayfası ekleyin. Arama motorlarının sitenizdeki yeni ve güncellenmiş sayfaları keşfettiğinden emin olmak için bir XML site haritası dosyası oluşturun ve bu dosyada, birincil içeriğin son değişiklik tarihleriyle birlikte tüm ilgili URL'leri listeleyin.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Bozuk bağlantılarla gezinme sayfasının güncelliğini kaybetmesine izin verme.
        • Sayfaların, düzenlenmeden (ör. konuya göre) yalnızca listelendiği bir gezinme sayfası oluşturma.
        Yararlı 404 sayfaları gösterin
        Kullanıcılar bazen bozuk bir bağlantıyı izleyerek veya yanlış URL'yi yazarak sitenizde var olmayan bir sayfaya gelir. Kullanıcıları nazikçe sitenizdeki çalışan bir sayfaya tekrar yönlendiren bir özel 404 sayfanızın31 olması, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilir. 404 sayfanızda büyük olasılıkla root sayfanıza bir bağlantı olabilir ve ayrıca, sitenizdeki popüler veya ilgili içeriğe bağlantılar da sağlanabilir. "Bulunamadı" hatalarına neden olan URL'lerin kaynaklarını32 bulmak için Google Search Console'u kullanabilirsiniz.
        Kaçınılması gerekenler:
        • 404 sayfalarınızı arama motorlarında dizine eklenmesine izin verme (web sunucunuzun, mevcut olmayan sayfalar istendiğinde bir 404 HTTP durum kodu verecek veya JavaScript tabanlı sitelerde, bir noindex robots meta etiketi içerecek şekilde yapılandırıldığından emin olun).
        • Robots.txt dosyası aracılığıyla 404 sayfalarının taranmasını engelleme.
        • Yalnızca "Bulunamadı", "404" gibi belirli bir mesaj sağlama veya 404 sayfasını hiç sağlamama.
        • 404 sayfalarınızda, sitenizin geri kalanıyla tutarlı olmayan bir tasarım kullanma.

        Basit URL'ler içerik bilgisini iletir

        Web sitenizdeki dokümanlar için açıklayıcı kategoriler ve dosya adları oluşturmak yalnızca sitenizin daha iyi düzenlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda içeriğinize bağlantı vermek isteyenler için daha kolay, "daha kullanışlı" URL'ler oluşturabilir. Ziyaretçiler, birkaç kelimenin tanınabildiği son derece uzun ve şifreli URL'lerden korkabilir.
        Rakamlardan oluşan ve kullanışlı olmayan ada sahip sayfanın URL
        Yukarıdaki resimde gösterilene benzer URL'ler kafa karıştırıcı olabilir ve dostça görünmeyebilir. Kullanıcılar, bunun için bir bağlantı oluştururken zorlanır.
        Kullanıcıların okuyabileceği kullanışlı sayfa adını gösteren URL.Bazı kullanıcılar, bağlantı metni olarak ilgili sayfanın URL'sini kullanıp sayfanıza bağlantı verebilir. URL'niz alakalı kelimeler içeriyorsa bu, kullanıcılara sayfayla ilgili olarak bir kimlik veya garip şekilde adlandırılmış bir parametreden daha fazla bilgi sağlar.

        URL'ler arama sonuçlarında görüntülenir

        Son olarak, bir dokümanın URL'sinin genellikle Google'daki bir arama sonucunda doküman başlığının altında görüntülendiğini unutmayın.
        Google, oldukça karmaşık olsalar bile her türden URL yapısını taramada son derece iyidir, ancak zaman harcayıp URL'lerinizi mümkün olduğunca basit hale getirmek iyi bir uygulamadır.

        En İyi Uygulamalar

        URL'lerde kelimeleri kullanın
        Sitenizin içeriği ve yapısıyla alakalı kelimeler içeren URL'ler, sitenizde gezinen kullanıcılara daha dostça görünür.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Gereksiz parametreler ve oturum kimlikleri içeren uzun URL'ler kullanma.
        • "page1.html" gibi genel sayfa adları seçme.
        • "baseball-cards-baseball-cards-baseballcards.htm" gibi aşırı sayıda anahtar kelime kullanma.
        Basit bir dizin yapısı oluşturun
        İçeriğinizi iyi bir şekilde düzenleyen ve ziyaretçilerin, sitenizin neresinde olduklarını bilmelerini kolaylaştıran bir dizin yapısı kullanın. Bir URL'de bulunan içerik türünü belirtmek için dizin yapınızı kullanmaya çalışın.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Alt dizinleri derin bir şekilde iç içe yerleştirme; örneğin, ".../dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html".
        • İçindeki içerikle ilişkisi olmayan dizin adları kullanma.
        Bir dokümana ulaşmak için URL sürümü sağlayın
        Bazı kullanıcıların URL'nin bir sürümüne diğerlerinin de başka bir sürümüne bağlantı vermelerini (böyle bir durum söz, konusu içeriğin itibarını URL'ler arasında bölebilir) engellemek için yapıda ve sayfalarınızın dahili bağlantılarında tek bir URL kullanıp aynı URL'ye başvuruda bulunmaya ağırlık verin. Kullanıcıların aynı içeriğe birden çok URL üzerinden eriştiklerini belirlerseniz, tercih edilmeyen URL'lerden asıl URL'ye bir 301 yönlendirmesi33 ayarlamak bu durum için iyi bir çözüm olur. Yönlendirme yapamazsanız standart URL veya rel="canonical"34 bağlantı öğesini de kullanabilirsiniz.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Alt dizinlerden ve root dizininden aynı içeriğe erişen sayfalara sahip olma; örneğin, "alanadı.com/sayfa.html" ve "alt.alanadı.com/sayfa.html".

        İçeriğinizi optimize etme

        Sitenizi ilginç ve yararlı hale getirin

        Çekici ve yararlı içerik oluşturmak muhtemelen web sitenizi, burada tartışılan diğer tüm faktörlerden çok daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar, gördüklerinde iyi içeriği anlarlar ve büyük olasılıkla diğer kullanıcıları da o içeriğe yönlendirmek isterler. Bu, blog yayınları, sosyal medya hizmetleri, e-postalar, forumlar veya diğer araçlarla olabilir.
        Organik veya ağızdan ağıza anlatılanlar hem kullanıcılar hem de Google tarafında sitenizin itibarını oluşturmaya yardımcı olur ve bunun kaliteli içerik olmadan gerçekleşmesi nadir görülen bir durumdur.
        İlginç yeni içerik oluşturma, diğer web sitelerinden bağlantılar oluşturabilir.

        Okuyucularınızın ne istediklerini bilin (ve onlara verin)

        Bir kullanıcının içeriğinizde bir bölümü bulmak için arayabileceği kelimeleri düşünün. Konuyla ilgili çok şey bilen kullanıcılar, arama sorgularında konuyla yeni ilgilenenlerden farklı anahtar kelimeler kullanabilirler. Örneğin, uzun süredir futbolsever olan bir kişi Fédération Internationale de Football Association'ın kısaltması olan [fifa] için arama yaparken, yeni bir futbolsever [futbol playoff'ları] gibi daha genel bir sorgu kullanabilir. İçeriğinizi yazarken arama davranışındaki bu farklılıkların tahmin edilmesi ve dikkate alınması (anahtar kelime öbeklerinin iyi bir karışımının kullanılması) olumlu sonuçlar sağlayabilir. Google AdWords, yeni anahtar kelime varyasyonlarını keşfetmenize ve her anahtar kelime için yaklaşık arama hacmine bakmanıza yardımcı olan kullanışlı bir Anahtar Kelime Planlayıcı35 sunar. Ayrıca, Google Search Console, sitenizin göründüğü en popüler arama sorgularını ve en çok kullanıcıyı sitenize yönlendiren aramaları Arama Analizi Raporu'nda36 sağlar.
        Başka hiçbir sitenin sunmadığı yeni, faydalı bir hizmet oluşturmayı düşünün. Ayrıca, orijinal bir araştırma metni yazabilir, heyecan verici bir haber makalesi hazırlayabilir veya benzersiz kullanıcı tabanınızdan yararlanabilirsiniz. Diğer sitelerde, bunları yapacak kaynaklar veya uzmanlık bulunmayabilir.

        En İyi Uygulamalar

        Okunması kolay metin yazın
        Kullanıcılar, iyi yazılmış ve takip edilmesi kolay içerikten keyif alır.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Çok sayıda yazım ve dil bilgisi hatası olan özensiz metinler yazma.
        • Uyumsuz veya kötü yazılmış içerik.
        • Metin ağırlıklı içerikteki yazıları resim ve videolara yerleştirme: Kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bu içeriği okuyamaz.
        Konularınızı açık bir şekilde düzenleyin
        Sayfayı, ziyaretçilerin bir içeriğin nerede başlayıp nerede bittiğini kolayca anlayabilecekleri şekilde düzenlemek her zaman yararlıdır. İçeriğinizi mantıksal parçalar veya bölümler halinde ayırmak, kullanıcıların istedikleri içeriği daha hızlı bulmalarına yardımcı olur.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Değişikik konularda büyük miktarlarda metinleri paragraf, alt başlık veya düzen ayrımı olmadan bir sayfada toplama.
        Yeni, benzersiz içerik oluşturun
        Yeni içerik yalnızca mevcut ziyaretçi tabanınızın geri gelmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bunlara yeni ziyaretçilerin katılmasını da sağlar.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Mevcut içeriği, kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde farklı bir biçimde tekrarlama (hatta kopyalama).
        • Siteniz genelinde aynı içeriğin tamamını veya büyük bölümünü yineleme.
        • Yinelenen içerik hakkında daha fazla bilgi edinin37
        İçeriği arama motorları için değil, kullanıcılarınız için optimize edin
        Sitenizi ziyaretçilerinizin gereksinimlerine göre tasarlarken arama motorlarının sitenize kolayca erişebileceklerinden emin olmak genellikle pozitif sonuçlar doğurur.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Arama motorlarını hedefleyen ancak kullanıcılar için can sıkıcı veya anlamsız olan çok sayıda gereksiz anahtar kelimeler ekleme.
        • Kullanıcılara çok az değer katan, "bu sayfaya ulaşırken sık sık yapılan yazım hataları" gibi metin bloklarına sahip olma.
        • Metni arama motorlarına görüntülerken yanıltıcı bir şekilde kullanıcılardan gizleme38.

        Bağlantıları akıllıca kullanın

        İyi bağlantı metni yazın

        Bağlantı metni, bir bağlantı içindeki görünen metindir. Bu metin, kullanıcılara ve Google'a bağlantı verdiğiniz sayfayla ilgili bir şeyler bildirir. Sayfanızdaki bağlantılar dahili (sitenizdeki diğer sayfaları işaret ediyor) veya harici (diğer sitelerdeki içeriğe yönlendiriyor) olabilir. Her iki durumda da, bağlantı metniniz ne kadar iyi olursa kullanıcıların bağlantı verdiğini sayfaya gitmesi ve Google'ın o sayfanın neyle ilgili olduğunu anlaması o kadar kolay olur.
        Sitenizde yararlı bağlantı metni öneren şema.
        Uygun bağlantı metniyle, kullanıcılar ve arama motorları bağlantı verilen sayfaların ne içerdiğini kolayca anlayabilir.

        En İyi Uygulamalar

        Açıklayıcı metin seçin
        Bir bağlantı için kullandığınız bağlantı metni, en azından bağlantı verilen sayfanın neyle ilgili olduğu konusunda temel fikir sağlamalıdır.
        Kaçınılması gerekenler:
        • "Sayfa", "makale" veya "burayı tıklayın" gibi genel bir bağlantı metni yazma.
        • Konu dışı veya bağlantı verilen sayfanın içeriğiyle ilişkisi olmayan metin kullanma.
        • Çoğu durumda, bağlantı metni olarak sayfanın URL'sini kullanma (bununla birlikte, yeni bir web sitesini tanıtma veya yeni bir web sitesine gönderme yapma gibi meşru kullanımları da vardır).
        Kısa metin yazın
        Genellikle birkaç kelime veya kısa bir kelime öbeğinden oluşan, uzun olmayan ancak açıklayıcı metin yazmayı hedefleyin.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Uzun bağlantı metni yazma (ör. uzun bir cümle veya kısa bir paragraf metni).
        Bağlantıları kolayca bulunacakları şekilde biçimlendirin
        Kullanıcıların normal metin ile bağlantı metnini kolayca ayırt edebilmelerini sağlayın. Kullanıcılarınız bağlantıları gözden kaçırır veya yanlışlıkla tıklarsa içeriğiniz daha az yararlı hale gelir.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Bağlantıları tıpkı normal metinler gibi gösteren CSS veya metin stili kullanma.
        Dahili bağlantılar için de bağlantı metni kullanma seçeneğini değerlendirin
        Bağlantı oluşturmayı genellikle dışarıdaki web sitelerini işaret etme olarak düşünebilirsiniz, ancak dahili bağlantılar için kullanılan bağlantı metnine daha fazla dikkat etmek, kullanıcıların ve Google'ın sitenizde daha iyi gezinmelerine yardımcı olabilir.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Yalnızca arama motorları için hazırlanmış aşırı miktarda anahtar kelime dolu veya uzun bağlantı metni kullanma.
        • Kullanıcının sitede gezinmesine yardımcı olmayacak gereksiz bağlantılar oluşturma.

        Kime bağlantı verdiğinize dikkat edin

        Siteniz bir başka siteye bağlantı verdiğinizde, sitenizin itibarının bir kısmını o siteye verebilirsiniz. Bazen kullanıcılar, sizin yorum bölümlerinize veya mesaj panolarınıza kendi sitelerinin bağlantılarını ekleyerek bundan yararlanabilir. Bazen de bir siteden negatif bir şekilde söz edebilir ve bu yüzden itibarınızın o siteye verilmesini istemezsiniz. Örneğin, yorum spam'ı konusunda bir blog yayını yazdığınızı ve yakın zamanda blogunuzda spam olarak yorum yapan bir sitenin adını vermek istediğinizi düşünün. Diğer kullanıcıları o site konusunda uyarmak istediğiniz için içeriğinize sitenin bağlantısını eklersiniz; ancak, siteye bağlantınız nedeniyle itibarınızın bir kısmının verilmesini kesinlikle istemezsiniz. Bu, tam da nofollow özelliğinin kullanılacağı yerdir.
        “nofollow" özelliğinin kullanışlı olabileceği bir başka örnek de widget bağlantılarıdır. Sitenizin deneyimini zenginleştirmek ve kullanıcıları çekmek için bir üçüncü tarafın widget'ını kullanıyorsanız, widget'la birlikte sitenize yerleştirmeyi amaçlamadığınız herhangi bir bağlantı içerip içermediğini kontrol edin. Bazı widget'lar, sitenize, içerik seçiminiz olmayan ve bir web yöneticisi olarak kontrol edemediğiniz bağlantı metni içeren bağlantılar ekleyebilir. Bu tür istenmeyen bağlantıları widget'tan kaldırmak mümkün olmazsa bunları her zaman için "nofollow" değeriyle devre dışı bırakabilirsiniz. Sağladığınız işlevsellik veya içerik için bir widget oluşturuyorsanız varsayılan kod snippet'indeki bağlantılara nofollow değerini eklediğinizden emin olun.
        Son olarak, bir sayfadaki tüm bağlantılara nofollow eklemeyi düşünüyorsanız, sayfanın <head> etiketinin içine <meta name="robots" content="nofollow"> etiketini koyabilirsiniz. Robots meta etiketi hakkında daha fazla bilgiyi Web Yöneticisi Blogu'nda39 bulabilirsiniz.

        Yorum spam'ı ile "nofollow" değerini kullanarak mücadele edin

        Bir bağlantının "rel" özelliğinin "nofollow" değerine ayarlanması, Google'a sitenizdeki belirli bağlantıların izlenmemesi veya sayfanızın itibarının bağlantı verilen sayfalara aktarılmaması gerektiğini bildirir. Bir bağlantının izlenmemesi, burada gösterildiği gibi bağlantının bağlantı etiketi içine rel="nofollow" öğesinin eklenmesi anlamına gelir:
        <a href="http://www.example.com" rel="nofollow">Bağlantı metni burada olacak</a>
        Bu ne zaman faydalı olur? Sitenizde herkesin yorum yapabildiği bir blog varsa, bu yorumlarda geçen bağlantılar itibarınızı, rahatça garanti veremeyebileceğiniz sayfalara geçirebilir. Sayfalardaki blog yorum alanları, yorum spam'ına son derece açıktır. Kullanıcı tarafından eklenen bu bağlantıların izlenmemesi, sayfanızın zor kazanılmış itibarını spam yapan bir siteye vermemenizi sağlar.
        Harici bağlantılar içeren bir kullanıcı yorumunun çizimi.

        Yorum sütunların ve mesaj panolarına otomatik olarak "nofollow" değerini ekleyin

        Birçok blog oluşturma yazılım paketi kullanıcı yorumlarına otomatik olarak nofollow ekler; bunu yapmayan paketler de büyük olasılıkla bunu yapacak şekilde manuel olarak düzenlenebilir. Bu tavsiye, sitenizin ziyaretçi defterleri, forumlar, shout-board'lar, yönlendiren girişleri gibi kullanıcı tarafından oluşturulmuş içeriğin bulunabileceği diğer alanları için de geçerlidir. Üçüncü tarafların eklediği bağlantılara garanti vermek istiyorsanız (örneğin, sitenizde bir yorumcuya güveniyorsanız) bağlantılarda nofollow kullanmanıza gerek yoktur; bununla birlikte, Google'ın spam oluşturduğunu düşündüğü sitelere bağlantı vermek, kendi sitenizin itibarını olumsuz etkileyebilir. Web Yöneticisi Yardım Merkezi'nde CAPTCHA kullanma ve yorum denetlemeyi açma gibi yöntemlerle yorum spam'ını önlemeye ilişkin daha fazla ipucu40 bulabilirsiniz.
        CAPTCHA pop-up

        Resimlerinizi optimize etme

        "alt" özelliğini kullanın

        Resimler için açıklayıcı bir dosya adı ve alt özelliği açıklaması sağlayın. Bir resim herhangi bir nedenle gösterilemediğinde "alt" özelliği, ilgili resim için alternatif metin belirtmenize olanak tanır.
        Bir resim için iyi bir alt metnin faydasını gösteren çizim.
        Bu özellik neden kullanılmalıdır? Bir kullanıcı, sitenizi ekran okuyucu gibi yardımcı teknolojileri kullanarak görüntülüyorsa alt özelliğinin içeriği, resimle ilgili bilgi sağlar.
        Bir başka neden de bir resmi bağlantı olarak kullanıyorsanız o resme ilişkin alt metninin, metin bağlantısındaki bağlantı metnine benzer şekilde işlenmesidir. Yine de, sitenizde gezinmek için metin bağlantılarını kullanabiliyorsanız, aynı amaç için çok sayıda resim bağlantısı kullanmanızı önermeyiz. Son olarak, resim dosya adlarınızı ve alt metnini optimize etmek Google Görsel Arama gibi resim arama projelerinin resimlerinizi daha iyi anlamasını kolaylaştırır.

        En İyi Uygulamalar

        Kısa ancak açıklayıcı dosya adları ve alt metinleri kullanın
        Optimizasyon için hedeflenen sayfanın diğer birçok bölümü gibi dosya adları ve alt metni için de en iyi uygulama bunların kısa ancak açıklayıcı olmalarıdır.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Mümkün olduğunda "image1.jpg", "pic.gif", "1.jpg" gibi genel dosya adları kullanma; sitenizde binlerce resim varsa, resim adlandırmayı otomatikleştirme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
        • Aşırı uzun dosya adları yazma.
        • alt metnine anahtar kelimeleri doldurma veya cümleleri bütün halinde kopyalayıp yapıştırma.
        Resimleri bağlantı olarak kullanırken alt metni sağlayın
        Bir resmi bağlantı olarak kullanmaya karar verirseniz alt metnini doldurmak, Google'ın bağlantı verdiğiniz sayfayı daha fazla anlamasına yardımcı olur. Bunu, bir etin bağlantısı için bağlantı metni yazmak gibi düşünün.
        Kaçınılması gerekenler:
        • Spam olarak kabul edilecek düzeyde, aşırı uzun alt metni yazma.
        • Sitenizin gezinmesinde yalnızca resim bağlantıları kullanma.

        Arama motorlarının resimlerinizi bulmasına yardımcı olun

        Resim site haritası41, Googlebot'a sitenizde bulduğu resimlerle ilgili daha fazla bilgi sağlayabilir. Bu, resimlerinizin Görsel Arama sonuçlarında bulunma olasılığını artırır. Bu dosyanın yapısı, web sayfalarınıza ilişkin XML site haritası dosyasına benzerdir.

        Standart resim biçimlerini kullanın

        Yaygın şekilde desteklenen dosya türlerini kullanın. Çoğu tarayıcı JPEG, GIF, PNG, BMP ve WebP resim biçimlerini destekler. Dosya türüyle eşleşen bir dosya adı uzantınızın olması da iyi bir fikirdir.

          Sitenizi mobil uyumlu yapma

          Dünya mobile geçti. Çoğu kişi, bir mobil cihaz kullanarak Google'da arama yapıyor. Bir sayfanın masaüstü sürümünün mobil bir cihazdan görüntülenmesi ve kullanılması zor olabilir. Sonuç olarak, mobil kullanıma hazır bir sitenizin olması çevrimiçi varlığınız için kritik öneme sahiptir. Aslında, 2016'nın sonlarından itibaren Google sıralama, yapısal verileri ayrıştırma ve snippet'ler oluşturma için öncelikli olarak site içeriğinin mobil sürümünü kullanma denemelerine başladı42.
          Cihazlar arasındaki farkı anlama
          • Akıllı telefon: Bu dokümanda, “mobil” veya “mobil cihazlar” deyimi Android çalıştıran cihazları, iPhone veya Windows Phone gibi akıllı telefonları ifade eder. Mobil tarayıcılar HTML5 özelliklerinin büyük bir kısmını oluşturabilmeleri açısından masaüstü tarayıcılara benzerler, ancak ekran boyutları daha küçüktür ve çoğu durumda, varsayılan yönleri dikeydir.
          • Tablet: Tabletleri kendi özel sınıfında cihazlar olarak değerlendiririz ve mobil cihazlardan söz ettiğimizde genellikle tabletleri bu tanıma dahil etmeyiz. Tabletler daha büyük ekranlara sahiptir. Yani tablet için iyileştirilmiş içerikler sunmadığınız takdirde, kullanıcıların sitenizi akıllı telefon tarayıcısındaki gibi değil, masaüstü tarayıcılarındaki gibi görmek isteyeceğini varsayabiliriz.
          • Multimedya özellikli telefon: Bunlar, XHTML standartlarını karşılayacak biçimde kodlanmış sayfaları oluşturabilen, HTML5 İşaretleme ve JavaScript/ECMAscript destekleyen, ancak HTML5 standardındaki bazı uzantı API'lerini desteklemeyebilen tarayıcılara sahip telefonlardır. Bu genellikle akıllı telefon sınıfında olmayan çoğu 3G özellikli telefonlardaki tarayıcıyı belirtir.
          • Özellikli telefonlar: Bu telefonlarda, tarayıcıların standart HTML kullanılarak kodlanmış web sayfalarını oluşturma yeteneği yoktur. Buna, sadece cHTML (iMode), WML, XHTML-MP vb. oluşturabilen tarayıcılar da dahildir.
          Önerilerimiz akıllı telefonlara yönelik olmakla birlikte, multimedya ve özellikli telefon sitesi sahipleri de uygun olduğunu düşündükleri durumlarda aynı önerileri uygulamalıdır.

          Mobil strateji belirleyin

          Web sitenizi mobil kullanıma hazır yapmanın birden çok yolu vardır ve Google, farklı uygulama yöntemlerini destekler:
          Mobil kullanıma hazır bir site oluşturduktan sonra, sitenizdeki sayfaların Google Arama sonuç sayfalarında "Mobil uyumlu" etiketiyle gösterilmesi için gerekli ölçütleri karşılayıp karşılamadığını Google'ın Mobil uyumluluk testiyle46 kontrol edebilirsiniz. Sitenizi etkileyen mobil kullanılabilirlik sorunlarını düzeltmek için Search Console Mobil Kullanılabilirlik raporuna47 da göz atabilirsiniz.
          Sitenizde birden çok sayfada çok fazla statik içerik yayınlanıyorsa (blog yayınları veya ürün açılış sayfaları gibi) bunu AMP48(Accelerated Mobile Pages) kullanarak uygulama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bu, sitenizin hem hızlı hem de kullanıcı dostu kalmasını ve aralarında Google Arama'nın da bulunduğu çeşitli platformlarda daha da hızlandırılabilmesini sağlayan özel bir HTML biçimidir.

          Mobil siteleri, doğru biçimde dizine eklenebilecek şekilde yapılandırın

          Mobil sitenizi oluşturmak için seçtiğiniz yapılandırmadan bağımsız olarak, dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır:
          1. Dinamik Sunum kullanıyorsanız veya ayrı bir mobil siteniz varsa bir sayfa mobil kullanım için biçimlendirildiğinde (veya mobil kullanım için biçimlendirilmiş bir eşdeğer sayfası olduğunda), Google'ın bunu anlamasını sağlayın. Böylece Google, arama sonuçlarında içeriğinizi, mobil arama yapanlara doğru olarak sunabilir.
          2. Duyarlı Web Tasarımı kullanıyorsanız tarayıcıya, içeriği nasıl ayarlayacağını bildirmek için meta name="viewport" etiketini kullanın. Dinamik Sunum kullanıyorsanız kullanıcı aracısına bağlı değişikliklerinizi bildirmek için Vary HTTP üst bilgisini kullanma. Ayrı URL'ler kullanıyorsanız iki URL arasındaki ilişkiyi <link> etiketinde rel="canonical" ve rel="alternate" öğeleriyle bildirin.
          3. Kaynaklarınızı taranabilir olarak tutun. Sayfa kaynaklarının engellenmesi, web sitenizin Google'a verilen resminin eksik olmasına neden olabilir. Bu durum genellikle robots.txt dosyanız sayfa kaynaklarınızın bazılarına veya tamamına erişimi engellediğinde ortaya çıkar. Googlebot bir sayfanın CSS, JavaSript veya resimler gibi kaynaklarına erişemezse sayfanın bir mobil tarayıcı ile iyi görünecek ve çalışacak biçimde oluşturulduğunu tespit edemeyebiliriz. Başka bir deyişle, sayfanın "mobil uyumlu" olduğunu tespit edemeyebilir ve dolayısıyla mobil arama yapanlara sayfayı doğru biçimde sunamayabiliriz.
          4. Oynatılamayan videoları öne çıkarmak gibi mobil ziyaretçilerin canını sıkan yaygın hatalardan sakının (ör. sayfada önemli bir içerik olarak Flash video kullanımı).
          5. Kötü bir arama deneyimi yaşatan mobil sayfaların sıralaması düşürülebilir veya bu sayfalar mobil arama sonuçlarında bir uyarıyla görüntülenebilir. Bu, mobil ortamda kullanıcı deneyimini engelleyen tam sayfa geçiş reklamlarını49 içerir ancak bununla sınırlı değildir.
          6. Tüm cihazlarda tam işlevsellik sağlayın. Mobil kullanıcılar, web sitenizin diğer tüm cihazlarda desteklediği işlevselliği (ör. yorum yapma ve ödeme yapma) ve içeriği mobil cihazlarda da desteklemesini bekler. Metin içeriğine ek olarak, tüm önemli resimlerin ve videoların yerleşik olduğundan ve mobil cihazlarda bunlara erişilebildiğinden emin olun. Arama motorları için sayfaların tüm sürümlerinde tüm yapısal verileri ve diğer meta verileri (başlıklar, açıklamalar, bağlantı öğeleri ve diğer meta etiketler gibi) sağlayın.
          7. Masaüstü sitenizde bulunan yapısal verilerin, resimlerin, videoların ve meta verilerin mobil sitenizde de yer aldığından emin olun.

          En İyi Uygulamalar

          • Google'ın, web sitenizin mobil cihazlarda iyi çalıştığını düşünüp düşünmediğini görmek için mobil sayfalarınızı Mobil Uyumluluk Testi50 ile test edin.
          • Mobil sayfalarınız için ayrı URL'ler kullanıyorsanız yönlendirmenin tanındığını ve taranabilir olduğunu onaylayabilmeniz için hem mobil hem de masaüstü URL'lerini test ettiğinizden emin olun.

          Web sitenizi tanıtma

          Kullanıcılar içeriğinizi arama veya diğer yollarla keşfedip bağlantı verdikçe sitenize verilen bağlantıların çoğu kademeli olarak artar; bununla birlikte, Google, içeriğinize verdiğiniz yoğun emeği başkalarının da bilmesini istemenizi anlamaktadır. Yeni içeriğinizi etkili bir şekilde tanıtmak, aynı konuyla ilgilenen kullanıcılar tarafından daha hızlı keşfedilmesini sağlar. Bu dokümanda ele alınan çoğu noktada olduğu gibi, bu önerilerin uygulanmasında aşırıya kaçılması gerçekte sitenizin itibarına zarar da verebilir.
          Eklediğiniz yeni içeriği ziyaretçi tabanınıza duyurmak için kendi sitenize koyduğunuz bir blog yayını, yeni içerik veya hizmetlerin duyurulması için çok etkili bir yoldur. Sitenizi veya RSS özet akışınızı takip eden diğer web yöneticileri de haberi alabilir.
          Şirketinizin veya sitenizin çevrimdışı tanıtımıyla uğraşmanız da faydalı olabilir. Örneğin, bir işletme siteniz varsa kartvizitleriniz, antet, afişler gibi ortamlarda sitenizin URL'sinin yer aldığından olun. Müşterilere posta yoluyla yinelenen bültenler göndererek de şirket web sitenizdeki yeni içeriği haber verebilirsiniz.
          Yerel bir işletme işletiyorsanız bilgilerinin Google Benim İşletmem'e52 eklenmesi, müşterilerin Google Haritalar ve web aramasından size ulaşmasına yardımcı olur.
          Fiziksel mağazalar için zengin sonuçlar gösteren örnek Google Arama sonucu.

          En İyi Uygulamalar

          Sosyal medya sitelerini tanıyın
          Kullanıcı etkileşimi ve paylaşıma dayalı siteler, bir konuya ilgi duyan kullanıcı gruplarını alakalı içerikle eşleştirilmesini kolaylaştırmıştır.
          Kaçınılması gerekenler:
          • Oluşturduğunuz her yeni, küçük içerik parçasını tanıtmaya çalışma; büyük, ilginç öğeleri tanıtmaya çalışın.
          • İçeriğinizin, bu hizmetlerin en üst sırasına yapay olarak yükseltildiği düzenlere dahil olma53.
          Sitenizle ilgili topluluktaki kullanıcılara ulaşın
          Büyük olasılıkla, sizinkine benzer konuları ele alan çok sayıda site vardır. Bu sitelerle iletişim kurmak genellikle faydalı olur. Sitenizde veya topluluğunuzda yer bulan popüler konular, içerik veya iyi bir topluluk kaynağı oluşturmak için yeni düşünceleri ateşleyebilir.
          Kaçınılması gerekenler:
          • Konunuzla ilgili tüm sitelere spam nitelikli bağlantı istekleri gönderme.
          • PageRank alma amacıyla başka bir siteden bağlantılar satın alma.

          Arama performansınızı ve kullanıcı davranışını analiz etme

          Arama performansınızı analiz etme

          Google'ın da aralarında bulunduğu büyük arama motorları, web yöneticilerinin ilgili arama motorundaki performansını analiz etmeleri için ücretsiz araçlar sağlar. Google için bu araç Search Console'dur54.
          Search Console iki önemli kategoride bilgi sağlar: Google içeriğimi bulabilir mi? Google Arama sonuçlarındaki performansım nasıl?
          Search Console'u kullanmanız sitenizin ayrıcalıklı bir şekilde işlem görmesine yardımcı olmaz; ancak, giderildiklerinde sitenizin arama sonuçlarında daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilecek sorunları tanımlamanıza yardımcı olabilir.
          Bu hizmet ile web yöneticileri şunları yapabilir:
          • Googlebot'un bir sitede tarama sorunları yaşadığı bölümleri görme
          • Site haritalarını test etme ve gönderme
          • Robots.txt dosyalarını analiz etme veya oluşturma
          • Googlebot'un önceden taradığı URL'leri kaldırma
          • Tercih ettiğiniz alanı belirtme
          • Başlık ve açıklama meta etiketleriyle ilgili sorunları tanımlama
          • Bir siteye ulaşmak için en fazla kullanılan aramaları anlama
          • Googlebot'un sayfaları nasıl gördüğüne göz atma
          • Kalite yönergeleri ihlalleri ile ilgili bildirimler alma ve sitenin yeniden değerlendirilmesi için istekte bulunma
          Microsoft'un Bing Web Yöneticisi Araçları55 da web yöneticileri için ücretsiz araçlar sunmaktadır.

          Sitenizdeki kullanıcı davranışını analiz etme

          Google Search Console veya diğer hizmetleri kullanarak sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini iyileştirdiyseniz büyük olasılıkla sitenize gelen trafiği merak ediyorsunuzdur. Google Analytics gibi web analizi programları, bu tür analizleri elde etmek için kullanabileceğiniz değerli kaynaklardır. Bu programları şu amaçlarla kullanabilirsiniz:
          • Kullanıcıların sitenize nasıl geldikleri ve sitenizdeki davranışlarıyla ilgili analiz elde etme
          • Sitenizdeki en popüler içeriği keşfetme
          • Sitenizde yaptığınız optimizasyonların etkisini ölçme; örneğin, başlık ve açıklama meta etiketlerini değiştirmeniz arama motorlarından gelen trafiği iyileştirdi mi?
          İleri düzey kullanıcılar için bir analiz paketinin sağladığı bilgiler, sunucu günlük dosyalarınızdaki verilerle birleştiğinde, ziyaretçilerin dokümanlarınızla etkileşimi konusunda daha da kapsamlı bilgiler sağlayabilir (arama yapanların sitenizi bulmak için kullanmış olabileceği ek anahtar kelimeler gibi).

          Kaynak:

          Hiç yorum yok:

          Yorum Gönder